Kontaktai


Anastasija Žandalinova
Pamėnkalnio g. 25, Vilnius,
Mob. tel.: 869940086
(Jei šiuo metu niekas neatsiliepia, nesijaudinkite, jums būtinai perskambinsime)

El.paštas: anastasia.zhandalinova@gmail.com





Spausdinti Spausdinti

Dieta: vėjas ir tulžis

„Vėjo“ konstitucijos žmonės yra greiti, emocingi, paprastai neaukšto ūgio, pasitempę ir gysloti. Jie nėra fiziškai ištvermingi, bet turi greitą reakciją. Oda yra sausa, išbalusi, ypač veido, plaukai lūžinėjantis ir sausi, galūnės šaltos. Virškinimo sistema yra silpna, dažnas pilvo pūtimas ir meteorizmas, urzgia pilve. Kūno svoris auga sunkiai, bet lengva krenta. Dėl to, kad maisto energija pereina į judėjimo, emocijų ir kalbėjimo energiją, jie visada išlieka liesi.

„Vėjo“ konstitucijos žmonės greitai pavargsta, tačiau lengvai ir atsigauna. Kai yra sveiki – jie būna greiti, energingi, linksmi, nenuspėjami, kalbūs. Jų gera nuotaika lengvai persiduoda kitiems, jie visada apsupti draugų, mėgsta triukšmingas kompanijas ir visada yra dėmesio centre.

Pagrindinė „Vėjo“ energijos kūne funkcija – nervinių impulsų perdavimas, intelektuali veikla. Ji yra atsakinga už kvėpavimo takų raumenys, širdies ritmą, plaučių judesius (įkvėpimas ir iškvėpimas), taip pat už virškinimo trakto peristaltiką ir apskritai, žmogaus kūno judėjimą.

„Vejo“ kūno konstitucijos tipui:

Rekomenduojamas skalsus, sultingas,aliejingas, karštas ir saldus maistas. Maiste tūri dominuoti saldus, sūrus, aštrus ir rūgštus skonis.

Pagrindiniai teisingos mitybos principai:

Reikia vengti mažai kaloringo, rūpaus maisto, termiškai neapdorotų vaisių ir daržovių, šaltų gėrimų, ir maisto su karčiu skoniu. Visų pirma reikia vengti piktnaudžiavimo kava.

Mityboje turėtų būti teikiama pirmenybė produktams su “šildančiomis” savybėmis. Taigi, vietoj cukraus geriau naudoti medų, vietoj kiaulienos – avieną ar jautieną. Maistas turėtų būti turtingo skonio, vidutiniškai sūrus, su pipirais ir kitais prieskoniais. Naudinga valgyti svogūnus, česnakus, imbierą, muskato riešutą, cinamoną, gvazdikėlius, kalendras, kardamoną, kmynus.

Kategoriškai nepriimtinas badavimas “, iškrovos” dienos, nereguliarus maitinimasis, netvarkinga mityba sausais daviniais, prabėgom, sumuštiniais, vegetarizmas ir veganizmas.

Labai svarbu, kad „Vėjas“ valgytų visada tuo pačiu metu, griežtai vengtų ilgų pertraukų tarp maitinimosi, pasninkavimo, taip pat vengtu dirbti, mankštintis ar kalbėti tuščiu skrandžiu.

Daržovės gali būti valgomos visos jeigu yra termiškai apdorotos. Naudinga valgyti bulves, morkas, burokėlius, žirnius ir kitas ankštines, soja. Daržovės turi būti pagardintos aliejumi, sviestu, grietinėle ar sūriu, derinant jas su mėsa, ryžiais ar makaronais. Tuo pačiu metu reikia susilaikyti nuo šviežių daržovių salotų termiškai neapdorotų vaisių ar/ir daržovių. Labiausiai vengtini šio atžvilgiu citrusiniai vaisiai: apelsinai, citrinos, mandarinai.

Pieno produktus, įskaitant raugintus pieno produktus, reikia rinktis kuo riebesnius. Varškė turėtų būti riebi, geriau saldi, ji yra naudinga karšto apkepo arba pudingo pavidalu, su razinomis, medumi ir uogiene. Sviestas geriausia lydytas, tinka visi aliejai: alyvuogių, saulėgrąžų, sezamo, ir tt.

Mėsa, ir riebi ir liesa, gali būti valgoma be apribojimų: aviena, kiauliena, jautiena, veršiena, visa paukštiena (vištiena, antiena, žąsiena, kalakutiena). Mėsa kuri mažiausiai pageidautina – ožkiena.

Žuvį, pageidautina, rinktis riebią. Ją gali virti, kepti, troškinti ar kepti orkaitėje. Naudinga valgyti termiškai apdorotas jūros gėrybes: kalmarus, aštuonkojus, krevetes, krabus.

Žali žalumynai paprastai nėra naudingi. Ypač nepageidaujama valgyti žalių petražolių ir salierų, mažiau kenksmingi krapai ir kalendros. Prieš naudojimą žoleles reikėtų nuplikyti su verdančiu vandeniu arba įdėti verdant: 3-5 minutes iki ruošimo pabaigos.

Visi gėrimai būtinai turi būti karšti: kakava su pienu, karštas šokoladas, saldi arbata, vaisių ir uogų gaivos, kompotai ir kisieliai. Nepakenks karštas virintas pienas su medumi. Tuo pačiu derėtų sumažinti vaisių sulčių ir gaiviųjų gėrimų vartojimą. Geriau, jei gėrimai bus saldūs arba saldžiarūgščiai, saldžiai aštrūs arba rūgščiai aštrūs. Į kompotus ir uogienes yra naudinga pridėti nedidelį kiekį šviežios imbiero šaknies (suteikia pikantiškumo ir aštrumo ).

Galima valgyti visokiausias kruopas, bet pageidautina pieniškų košių pavidalu, saldžias, karštas ir su sviestu. Naudingiausios ryžių, manų ir avižinės kruopos, šiek tiek mažiau naudingos – grikių ir sorų kruopos. Makaronų karšti patiekalai tinka visokiausi, pagardinti sviestu arba alyvuogių aliejumi, padažais. Nerekomenduojamas karčiųjų prieskonių naudojimas: krienai ir garstyčios.

Visos saldumynų ir kepinių rūšys „Vėjui“ yra naudingos: saldainiai, šokoladas, tortai, pyragaičiai, keksai, biskvitai, pudingai, ir tt. Vienintelis reikalavimas – jie turi būti švieži ir valgomi geriant karštą gėrimą: arbatą, kakavą, šokoladą ar kompotą (kava netinka). Būkite atsargūs su ledais, nepiktnaudžiaukite šiuo šaltu skanėstu. Reikalavimai taikomi duonai: ji neturėtų būti sužiedėjusi, rūpių miltų ir valgoma sausai.

Geriausias maistas „Vėjui“ – karštos, tirštos, skalsios sriubos mėsos sultinio pagrindu (geriau avienos arba jautienos). Svarbiausia, kad sriuba būtų karšta, ir ne “skysta”. Mėsiškos sriubos naudingesnės negu žuvies, kurios, savo ruožtu, geriau nei pieno, o šios naudingesnės nei daržovių. Visiškai netinka šaltos sriubos: šaltibarščiai, gaspačio ir t.t.

Besilaikant bendrų mitybos rekomendacijų skirtu „Vėjo“ kūno konstitucijos tipui, privalu atsižvelgti į individualias organizmo savybes, esamas ligas, gyvenimo būdą ir kitus veiksnius. Mūsų specialistai suteikia individualių patarimų dėl mitybos.

„Tulžės“ konstitucijos žmonės paprastai yra kresni, vidutinio ūgio, jų rankos ir kojos labai šiltos, veido oda su raudoniu, kūno oda yra šiurkšti ir šilta palietus, akys su gelsvu atspalviu. „Tulžies“ žmonės yra ryžtingi, turi aštrų protą, iniciatyvų charakterį, dažnai karštakošiai, audringai reaguoja ištikti ir neigiamų ir teigiamų emocijų. „Tulžies“ natūrali savybė yra kovingumas, nenuostabu, kad ji vadinama “verdančia”, “kunkuliuojančia” ir “karinga”.

Išskirtiniai šių žmonių bruožai tai drąsa, energingumas ir linksmumas, aukštas intelektas, aiškus ir tikslus nuomonės išdėstymas. Šie žmonės yra atkaklūs ir ambicingi, linkę vadovauti, geba apginti savo pozicijas, todėl dažnai tampa vadovais.

Sveiki šios konstitucijos žmonės paprastai nešąla, mėgsta rudens vėsą ir gaivą. Ruduo – tai patogiausias metų laikas jiems. Šilumos perteklius kelia sunkumų, jiems nepatinka kaitintis saulėje, jie patys savaime yra karšti, kaitrus žmonės. „Tulžys“ daug prakaituoja, oda jautri ir linkusi sudirgti, dažnai atsiranda spuogai ir bėrimai. Kartais jie gali pabusti naktį, nes yra ištroškę ar karšta.

Brandžiame amžiuje „Tulžies“ konstitucijos žmonės turi labai stabilią, tvarią energetiką. Jie yra labai ištvermingi, bet buvimas kaitroje ar persistengimas/pervargimas, o taip pat gan dažni pykčio priepuoliai ir irzlumas gali sutrikdyti jų sveikatą.

Dieta „Tulžies“ kūno konstitucijos tipui.

Tiems, kieno kūno konstitucinis tipas yra “Tulžies” pirmiausia reikia vengti piktnaudžiavimo aštriu, sūriu, riebiu, keptu, rūkytu, labai karštu, rūgščiu, mėsišku maistu ir alkoholiniais gėrimais.

Maistas turi būti geros kokybės, šviežiai paruoštas ir ne per karštas (geriau, jei ji bus šiek tiek ataušęs, bet ne šaltas). Geriausiai tinkantis maistas – virtas, garintas, troškintas, keptas orkaitėje arba ant grotelių (iešmo) be aliejaus.

Maiste turėtų dominuoti rišantis/sutraukiantis, kartus ir saldus skonis. Tibeto medicinoje prie produktų turinčių saldų skonį priskiriami ir neutralaus skonio produktai, pavyzdžiui: pieno produktai, makaronai, bulvės, virtos daržovės ir kt.

Valgyti reikia saikingai, mažomis porcijomis, bet gana dažnai. Viena vertus stengtis nepersivalgyti, kita vertus vengti ilgų pertraukų tarp valgymų.

Po valgio negalima iš karto imtis intensyvaus fizinio darbo ar sporto pratybų.

Vaisiai ir daržovės tūri būti vartojami žali, virti arba garinti, bet ne kepti, ir tikrai ne skrudinti. Naudinga: virtos bulvės, burokėliai, morkos, visi kopūstai, žalieji žirneliai, kukurūzai, pupelės, kiti ankštiniai ir soja. Taip pat, gerai valgyti cukinijas, špinatus, salotas ir saldžiąsias paprikas. Iš daržovių pageidautina sumažinti ridikų ir keptų pomidorų vartojimą. Iš vaisių ir uogų netinka rūgštus ir naudingi saldūs, sutraukiantys ir prėski: kriaušės, saldūs obuoliai, persimonai, trešnės, persikai, abrikosai, melionai, vynuogės, mangai, bananai, arbūzai, saldūs mandarinai ir apelsinai.

Iš mėsos produktų yra naudinga virta, troškinta arba kepta orkaitėje ožkiena, liesa kiauliena, veršiena, jautiena ir paukštiena. Ėriena ir arkliena nerekomenduojamos. Patartina vengti dažnai ir daug valgyti rūkytus produktus, rūkytas ir vytintas dešras/mėsą, sūdytą mėsa.

iš žalumynų labiausiai tinka petražolės ir salierai. Mažiau naudingi krapai ir kalendros, jų vartojimą pageidautina mažinti.

Svarbu pakankamai gerti, vengti ilgų pertraukų tarp atsigėrimų. Geriau, jei gėrimai bus kambario temperatūros – nei šalti ir nei karšti. Atšaldyti gėrimai yra leistini per karščius, bet žiemą geriau nuo jų susilaikyti. Naudingiausia yra gerti žolelių arbatą, vaisių sultis, pienišką kakavą, vaisių ir uogų kompotus ir gaivas, kurie turėtų būti gana saldūs (ne rūgštūs). Taip pat, naudingi yra pieno gėrimai: pienas, kefyras, rūgpienis,pasūkos ir tt. Kava ir arbata neturėtų būti labai karšta. Saikingai vartojama kava ir arbata nepakenks, jas galima gerti ir saldžias ir be cukraus.

Žuvį galima valgyti visų rūšių – virtą, garintą, troškintą, šviežią silpnai sūdytą taip pat žuvies pyragus. Mažiau naudinga kepta žuvis ir aštrus žuvies patiekalai.

Kruopos tinka visos: ryžių, manų, avižų, sorų, grikių. Jas galima virti vandenyje, piene arba garuose. Naudinga valgyti pieniškas manų, ryžių ir sorų košes su arba be sviesto ir cukraus. Naudingiausia košė – avižinė, todėl kad avižos padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir veikia kaip aterosklerozės profilaktika.

Sriubos neturėtų būti aštrios, riebios ir labai skalsios. Geriausia virti sriubas vištienos ar daržovių sultinio pagrindu, gali būti ir jautienos sultinys. Nepageidautinas avienos sultinys. Mėsos kiekis sultinyje turi būti žymiai mažesnis už daržovių kiekį. Gerai tinka neriebi daržovienė, burokėlių sriuba, kopūstų sriuba iš šviežių kopūstų, naminių makaronų, bulvių sriuba, trintos sriubos (grietinėlės, grybų, daržovių), pieno sriuba (ryžių ar makaronų). Gerai, jei sriuba bus valgoma šiek tiek ataušinta, ne karšta.

Spausdinti Spausdinti